Weekly News

Spisebordet er stylet av Tone Kroken for Christiania Glasmagasin og designet av Lisbeth Lutnæs. VINTER

Bland gammelt og nytt om hverandre

Når festbordet skal dekkes, har alle hver sin stil. Noen liker den tradisjonelle, røde julen, mens andre er mer begeistret for det For et mer moderne og kontemporært uttrykk. – Mitt klare råd er: Miks gammelt med nye trender. Det gir borddekkingen et nytt og levende uttrykk, sier markedssjef hos Christiania Glasmagasin Svanhild Haanes.

Det å komme til et dekket bord gjør at gjestene føler seg velkomne. Et pyntet bord med tente stearinlys skaper trivsel. Maten kan godt gjøres ferdig mens folk koser seg med et glass. Det er bare hyggelig.
I våre dager er finserviset ofte byttet ut med hverdagstallerkener, men det står gjerne noen arvestykker i skapet. – Når vi gir råd og tips, er vi opptatt av å mixe og matche gammelt, historisk porselen, som Bogstad Stråmønster, med moderne oppsetninger. Ikke bare er det mulig å blande historisk og nytt, det gir borddekkingen et personlig og spennende utrykk, sier Svanhild Haanes.

Å sitte rundt et bord handler først og fremst om å møtes og om den gode stemningen som samværet mellom mennesker skaper, enten det er familien som feirer jul, eller gode venner som samles til hyggelig lag.
– Eldre, klassisk porselen kan få en ny vår blandet med moderne kontemporære og strammere uttrykk. Ta f.eks vårt bestselgende hvite hverdagsservise Sense og bruk elementer av dette men eldre arvestykker så skal du se hva som skjer, oppfordrer Haanes. – Alle burde ha et hvitt servise – det står seg til det meste og kan enkelt tilpassese sesong og trend.

Bruk elementer fra naturen, er et annet råd fra eksperten i Christiania Glasmagasin. Gå ut i hagen, ta en tur i skogen eller innom nærmeste blomsterhandel og hent elementer fra naturen inn på bordet.
– Granbar, kongler, kvister eller andre ting som er tilgjengelig også om vinteren, kan kombineres med servietter og lys i ulike farger. Det er lov å pynte og more seg med å legge ting oppå tallerkenene. Det er ikke slik at bestikket alltid skal ligge ved siden av. Bruk kniv og gaffel som dekorelementer sammen med innslag av farger. Bruk fantasien, og lek med sesongens farger så får du et annerledes og spennende bord, sier markedssjefen.

Å dekke bordet skal være morsomt. Gjør det til en del av festen. Finn frem vaser og lys og mix og match i vei. Ikke vær redd for å «overpynte», men vær likevel obs på at fargene bør gå ton i ton. Gjennom sommeren og inn i høsten har vi sett lyse pasteller, nå beveger vi oss mot jordfarger
– Ha som tommelfingerregel å alltid velge mellom varme og kalde farger, og hold deg til samme nyanse, sier Haanes.

Pastellfarger i interiøret er veldig populært denne sesongen, og det ser man også i julens interiørprodukter. Sarte pasteller som rosa, gjerne i kombinasjon med metaller som gull og sølv, passer flott inn til/i det norske hjem, forteller Nora Tellåsen hos Princess. Pastellfarger gir et moderne og tidsriktig uttrykk, og det er enkelt å finne tradisjonell pynt som nisser og annen, mer moderne julepynt i disse fargene.

Rødt er og vil alltid være julens store farge. Tradisjonelle nisser, ruter, hjerter og hyggelige mønstre passer godt inn i vinterens høytid. Koselige nisser, både på puter og gardiner og somservise er alltid like aktuelt – helt uavhengig av trender som kommer og går. Svanild Haanes hos Christiania Glasmagasin forteller at Porsgrunds Porselænsfabriks nisseservise fortsatt er en av julens desiderte bestselger også blant unge – hvert eneste år.
Nordmenn er glad i julen. I Kremmerhuset velger de å la seg inspirere av den norske vinteren, og har valgt å satse på vakker og stemningsfull pynt i nøytrale farger.

De duse og delikate fargene går igjen i både tekstiler, lysestaker og annen dekor. Metalliske detaljer som gull og sølv er også gjennomgående. Dette skaper den litt festlige og deilige julestemningen som mange er så glade i. Denne stilen fungerer like godt før jul, i jula og selv etter nyttår. Derfor er det fritt frem hvis man vil tyvstarte litt på den søte ventetiden frem mot jul allerede nå.Samtidig er den koselige, tradisjonelle julestilen like sterkt til
stede som vanlig. Puter med ulike julemotiver kombineres med en ensfargede røde puter og et mykt pledd. Det skaper både julestemning og kos i sofaen.

Share this article

Journalist

Ole Bjørn Ulsnæs

Related articles