Weekly News

Bli noe gøy. Bli noe nå!

Lyst til å bruke dine kreative evner, eller bare praktisk anlagt? Du er ikke alene. Stadig fler velger seg en kort, yrkesretta utdanning på fagskole. Utdanningene - som tar fra et halvt til to år - gjør deg kompetent for en jobb på direkten.

Jeg liker å jobbe med mennesker og gleder meg til å bruke det jeg har lært ute i bransjen.

Kunne det ikke være like greit å få seg en spennende jobb? Fagskole er et fullverdig alternativ til universitets- og høgskoleutdanning for dere kreativ sjeler og praktisk anlagte typer. Det finnes offentlige og private fagskoler. På fylkesnivå finner du for eksempel tekniske og maritime utdanninger, og helse- og oppvekstfag. Dette er skoler som tilbyr deg en utdannelse vi vet at framtidens Norge lider underskudd av. Utdanningene er gjerne lagt opp sånn at du kan ta dem mens du er i jobb. Enkelte fagskoleutdanninger gir deg grunnlag for å søke om mesterbrev.

Private fagskoler er typisk nok rettet mer mot kreative, merkantile, service, media og IKT-fag. Ikke alle disse er godkjent av Lånekassen, men mange har svært gode lærlingeordninger. Felles for de kreative skolene er at de gir deg muligheten til å få en fot innafor i morsomme yrker og miljøer. Frister det med en jobb i moteindustrien? Lyst til å klippe folk eller bli styling-guru? Fortvil ikke. Det finnes skoler for sånt.

Kan man leve av å sminke? 
– Jepp. Du kan. Som profesjonell makeup-artist har du faktisk mange valg. Noen går til film, opera, teater eller TV. Atter andre søker seg mot reklame og mote. Felles for jobbene du kan sikre deg med denne utdannelsen er at de er morsomme og sosiale. 
– Innen reklame og mote jobber man gjerne freelance sammen med fotografer og stylister, enten for å lage annonser, filmer eller moteserier for magasiner. Det er også mange som kombinerer yrket med jobb som frisør og hudpleier. Mens andre er mer spesialiserte og jobber utelukkende med spesialeffekter. Mulighetene er mange, sier Vilde Ødegård Bekken, som er utdannet frisør.

Ødegård Bekken har alltid interessert seg for makeup og hår. Ved å utdanne seg til profesjonell makeup-artist håper hun å få jobbe mer helhetlig med faget og ta flere ulike oppdrag. Frihet og variasjon er viktig. 
– Jeg liker å jobbe med mennesker og gleder meg til å bruke det jeg har lært ute i bransjen. En bransje som vil gi meg en variert og spennende hverdag med mye sosial kontakt, sier Ødegård Bekken, som mener at en viss estetisk sans, ambisjoner, villighet til å øve mye og gjøre grundig forarbeid, er viktige egenskaper for en makeup-artist.

Ødegård Bekken syns at skolen har et helhetlig opplegg som gir bred innsikt i fagene hun trenger i en proff sammenheng. Ikke minst berømmer hun skolens flinke lærere, som typisk nok selv jobber aktivt i bransjen. Dette gir løpende påfyll av oppdatert kunnskap. Noe som både gir innsikt og motiverer. 
– Skolen fokuserer på å få oss rett ut i jobb. Vi øver også mye på alle de ulike fagområdene slik at vi er rustet til å ta mange ulike typer jobber. Gjennom skoleåret får vi være med på freelancejobber, noe som gir arbeidserfaring og åpner nettverk. Man lærer seg også å gjøre grundig research, oppføre seg ute i bransjen og ikke minst levere. I denne bransjen blir du aldri bedre enn din siste jobb, avslutter Ødegård Bakken, som allerede har jobbet på flere TV-sendinger og levende kan forestille seg selv lett hastende mellom frisørsalongen, TV-studioet og stadig bedre betalte freelance-oppdrag.

Share this article

Journalist

Ole Peter Galaasen

Related articles