Weekly News

Det finnes bare bra vær for familien

Vinteren er en fin årstid for familien utendørs. Snø eller ikke, det er nok av aktiviteter å finne på om man bare har på seg riktige klær. Vinteren over hele landet er ikke nødvendigvis preget av masse snø. Vinteren har mange mørke dager uten opplysende snø på bakken. Hva gjør vi da?

Det er fint å gå tur med familien året rundt. Kanskje ikke langt, men tar man på seg passende med klær, synes barna det er kjempegøy å være med sine nærmeste og oppleve små og store gleder i naturen eller i nærområdet. Det kan være bare å gå i sølepytter eller leke med kvister. Det kan også være å oppdage nye steder ute i skogen eller marka, der man ikke har vært før. Og dere får kanskje gleden av å være ganske så alene. Norge er stort, og det er mange steder hvor ingen går i mørketiden. Kanskje ser dere et ekorn eller rådyr? Eller en elg eller reinsdyr? Kanskje dere kan fiske litt? Eller se etter fugler? Mulighetene er mange. Den store bøygen for familiene er ofte å finne frem de rette klærne og litt utstyr, men har man først funnet frem utstyret, er det mye lettere på tur nummer to: Da har du funnet frem tingene og så får du mer erfaring med hva du skal ha med deg. Kanskje en frisbee eller et kamera som flere kan bruke, kan være noe å ta med seg på familietur?

Når det er frisk snø på bakken er det lettere. Det blir lysere og barna vil ut og leke. Er det kram snø må de vokse selvfølgelig bistå med å lage nabolagets største snømann. Små skiturer for de minste i nabolaget er helt ok, man må ikke til preparerte løyper. Ut på tur aldri sur. Hva med å ta med en rattkjelke eller akebrett på skituren? De kan henge i en snor etter en voksen, så når dere har gått litt langrenn og kommet til en bakke, er det bare å sette seg utfor og ake. Samtidig fyrer de voksne i grillen og tar seg en kopp kaffe fra termosen. Alpinanlegg er også fristende. De lager også kunstig snø og er mye åpne. Men du kan også ta heisen i et alpinanlegg og komme deg opp på et fjell. Da kan hele familien nyte friheten der oppe, og så blir det bare nedover hjem igjen.

Men vinteren i Norge er ikke bare vinteridrett. Hva med å dra til en kunstgressbane eller ballbinge og spille fotball med hele familien? Fotball kan spilles i minusgrader også, det viser tusenvis av barn og vokse som spiller fotball utendørs hele året. Eller enda morsommere – kanskje: Det går an å spille fotball i snø. Det finnes ikke grenser, for når forholdene er like for alle, så blir det gøy – og det er slitsomt å løpe i snø. Prøv det i hagen. Ballen er rund hele året, på gress, kunstgress og snø.

Eller hva hvis dere er en gjeng med litt større barn eller ungdommer? Da kan amerikansk fotball eller rugby være gøy om vinteren. Kjøp dere en amerikansk fotball eller rugbyball og lag en bane med to linjer. Da blir det gjerne litt røffe taklinger, men er det snø på bakken, så lander man ganske så bra, men noe av gleden med sporten er jo nettopp at det skal være litt tøft.

Det er mye å gjøre på vinterstid i snøen eller uten snøen. Barna synes helt sikkert det er gøy når dere kommer dere ut sammen og gjør noe. Synes du det blir stressende, så husk at den varme kakaoen etterpå smaker ekstra godt når dere kan snakke om hva dere gjorde sammen den dagen. En pappa sa til meg en gang: «Barna mine husker hva vi opplevde sammen, men ikke hva vi snakket om.»

Share this article

Journalist

Marius Morstøl Jenssen

Related articles