Weekly News

Helt topp i Romsdal

Romsdal er et eldorado for entusiaster og familier som elsker toppturer på fjellene. Vinterstid er det puddersnø, åpne alpinanlegg og det beste av norsk natur.

Romsdalen har blitt et «it»-sted blant internasjonale fjellentusiaster, et sted som de bare må til. Fjellene betraktes som et av verdens beste områder for toppturer på ski, med kjøring ned fra bratte fjell, fantastisk utsikt og lange nedfarter. Samtidig kan familien gå rolige fjellturer inn på viddene.
Sesongen for skiturer på puddersnø på fjellene i Romsdalen regnes fra desember til juni.
«Hit flytter folk for å være i nærheten av de magiske timene etter et snøfall», skriver den kjente tindeveglederen og toppturentusiasten Halvor Hagen i sin bok «Toppturer i Romsdalen».

Alt ligger til rette for toppturer, frikjøring og spennende turer ned mot havnivået. Dette er ikke bare for de fjellvante entusiastene, men fjellene ligger også lett tilgjengelig fra flere utfartssteder.
– Det brøytes i bilveien til innsteget til alle fjell selv om det er på 3-500 meters høyde. Skogrydding foretas ved flere utfartssteder og barna har lett tilgang til puddersnø å leke seg i. Det er også tilrettelagt slik at folk kan gå på tur med guide, opplyser reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke i Romsdal reiseliv og handel SA.

Bjorli skisenter, sør for Åndalsnes, omtales som det mest snøsikre alpinanlegget i Norge med åpningstider opptil åtte måneder i året. Her finnes også lekeområder for barn. Det andre alpinanlegget i Romsdalen er Rauma skisenter, som ligger i Skorgedalen på andre siden av Romsdalsfjorden av Åndalsnes. Her er det også alpinanlegg for mange nivåer og aldre. Både fra Bjorli og Rauma skisenter er det flott å ta heisen opp med langrennski eller fjellski for å gå innover i fjellet eller på en topptur – alt tilpasset dine ønsker og ferdighetsnivå.

Det er også enkelt å komme seg til Romsdal. Togturen fra Oslo S til endestasjonen i Romsdal Åndalsnes tar 5,5 timer. Siste delen av togturen på Raumabanen, fra Dombås til Åndalsnes, omtales som Europas vakreste togtur av det verdensberømte reisebokforlaget Lonely Planet. På Raumabanen vil du utenfor vinduet på rekke og rad kunne se Trollveggen, Trollstigen, Romsdalshorn, Rauma elv, Vermafossen, Kylling bru og Mannen. Til den siste Harry Potter-filmen «Halvblodsprinsen» ble det gjort innspillinger på Raumabanen og Lesjaskogsvatnet, nærmere trolldom kommer du ikke! Vel fremme på endestasjonen Åndalsnes sentrum kan du komfortabelt innkvartere deg på Grand Hotel Bellevue eller et av de mange andre varierte og spennende vinteråpne overnattingstedene.

Fra Åndalsnes kan du på en time gå fra null meter over havet til 700 meter over havet til Nesaksla. Sherpaer fra Nepal har tilrettelagt med steintrapper. Under Nesaksla er Rampestreken, en tjue meter lang stålrampe som skyter åtte meter rett ut i lufta. Og hvis du har kapasitet til det, kan du fortsette å gå innover Romsdalseggen – en cirka fem timers langs fjelltur som for noen år siden ble kåret til den åttende beste fotturen i verden av Lonely Planet!
På Norsk Tindesenter i Åndalsnes kan du klatre i Norges høyeste innendørs klatrevegg og der finnes også en buldrevegg for barn.
– Her kan du også få tips om turer og aktiviteter. Mange er interessert i toppturer. Vi har også tilrettelagt for en vårturpakke med «Bike and ski» som har blitt veldig populært, der man sykler med toppturskiene på ryggsekken, før man setter utfor fjell på Trollstigen, sier reiselivssjef Gråberg Bakke.

Share this article

Journalist

Marius Morstøl Jenssen

Related articles