Weekly News

Interiøret må passe til hytta

– Det er ofte lite som må til for få til en koselig stemning på hytta, men det du gjør må passe inn, sier interiørekspert og TV-kjendis Halvor Bakke.

Interiørdesigneren er for tiden i støtet som programleder for den populære TV3-serien «Eventyrlig oppussing», som i høst er inne i sin tredje sesong, der hans håndverkere skaper nytt liv i gamle hytter. Han er også aktuell med boken som kan bli årets julegave, «Eventyrlige detaljer», som gir tips om innredninger av hjemmet.

Han har opptatt av å velge riktig farge til hytta, og hvor hytta ligger er avgjørende for fargevalget.
– Beliggenheten betyr alt i forhold til hvilke farger du velger. Ligger hytta ved sjøen kan hvitt inne i hytta være fint, for det er gjerne åpent og lyst ute, men ligger hytta mellom trærne i skogen, kan mørkere farger passe mye bedre. Jeg var for eksempel på en hytte midt i skauen i Horgeseter der noen hadde malt alle innervegger eggehvite, og satt opp en vinkelsofa med blå puter med hvite stjerner. Da eierne ble ferdige og så hva de hadde gjort, skjønte de selv noe var galt. Mørkere farger fungerer bedre i skogen. Du må selvfølgelig også tenke over hvilken årstid du normalt bruker hytta, sier han.

Mange hytter i Norge har stått uberørte i mange år, gjerne på grunn av et generasjonsskifte.
– Jeg mener alle generasjoner må skape sin egen historie på hytta. Enklere gjøremål som maling og beising av hytta skaper kontraster. Mange maler utvendig, men å male innvendig gjør ofte også underverker, sier han.

I første episode i «Eventyrlig oppussing» i høst pusset han opp en skipperstue fra 1899 på en øy på Hvaler.
– Verdigheten til hytta kom tilbake ved at vi gjorde det gamle og gulnede treverket innvendig lysere ved å male og tapetsere med hvitt. Et annet eksempel er at vi pusset opp en leilighet midt i alpinbakken i Hemsedal, der vi la grønn marmor på veggene. I skogen skal du få en lodge-følelse, med gode, mørke tekstiler, sier han.

Bakke vil helst ikke snakke om nye trender, fordi de endrer seg og folk har forskjellig smak.
– Hytta er gjerne et fristed fra trender. Det du gjør varer lengre på hytta enn hjemme. Men dette betyr ikke at de gamle tingene som du ikke liker hjemme, de kan du ta med deg på hytta, fordi de tingene vil du heller ikke like på hytta, så ikke ta med deg den vonde sofaen eller masse ting som du egentlig ikke liker, sier han.

Er det en ting Bakke mener hyttefolk ofte burde prioritere sterkere, er det soverommet:
– Mange små senger som er ukomfortable på en åtti kvadratmeter stor hytte, kan jeg ikke anbefale. Når du skal være på hytta ønsker du å sove godt, så gjør soverommet flott. Det er ikke noe mål å ha flest mulig sengeplasser på en hytte. Det viktigste er å ha god plass til alle, for alle til stede skal kose seg, spise og sove godt, sier han.

Det er i det hele tatt viktig å tenke på hvorfor du vil ha en hytte.
– Husk at når du først er på hytta vil du slappe av. Du må ikke hele tiden finne på nye prosjekter, alt trenger ikke vedlikehold. Derfor bør du når du først skal gjøre noe, også fullføre den jobben. Stopp i tide, anbefaler han.

Fakta

Halvor Bakke

• Interiørdesigner

• Programleder for «Eventyrlig oppussing» på TV3 og Viafree. Tidligere med i «Homsepatruljen», «Dekor» og «Norges styggeste rom».

• «Eventyrlige detaljer» (2017) – bok utgitt sammen med interiørdesigner Christine Fikseaunet.

• Over 90 000 følgere på Instagram: @halvor.bakke

Share this article

Journalist

Marius Morstøl Jenssen

Related articles