Weekly News

Kong Vinter på døren

Endelig er vintersesongen her, og en rekke løper og bakker er allerede klare til å ta imot aktive mennesker på langrennski, slalomski, akebrett, truger eller kanskje hengende etter en kite. Av Norges 426 900 hytter ligger mange på fjellet, og forhåpentligvis vil mange i helgene fremover samles rundt en sprakende peis på en hytte etter aktive dager ute.

«Delingsøkonomi» er blitt et av de populære ordene i år, og det er ikke så dumt. For det er mye vi bør dele på, særlig gleder og gode opplevelser. Og ekstra bra er det hvis vi også sparer penger på det.

Hytta, for eksempel; Hvis den blir stående tom mange helger, kanskje det er noen venner eller naboer uten hytte som kunne ha glede av den? Eller hva med de gamle skiene i garasjen som ikke lenger er i bruk? Eller anorakken og skibuksa som ikke lenger passer, men fortsatt er fullt brukbare; kan noen andre ha glede av den?

Noen som har satt delingsøkonomien i system er «BUA», en organisasjon av utlånssentraler som gratis låner ut utstyr for deg som vil prøve ut en aktivitet, før du er sikker på om dette er noe for deg. De har store mengder skøyter, ski og alt som trengs for en aktiv og morsom vintersesong.

Vinter skal først og fremst være glede over å være ute. En av mine siste ervervelser som bidrar til det, er et sett med gode brodder. Ikke så bra for parketten i gangen, men fantastiske å gå med på snø og holke. Det har kommet stor variasjon i utvalg alt etter bruk. Det er ingen grunn lenger til å sitte inne, selv om det er blitt litt glatt på veien.

Og for den som vil være litt ekstra aktiv, så kan sykling med piggdekk anbefales. Piggdekk på sykkel har overraskende god effekt, og har gitt meg mange fine turer de siste vintrene. Mange sportsbutikker hjelper deg med å skifte dekk hvis du ikke vil gjøre det selv.

Hva enn du velger å gjøre i vinter, så bli i hvert fall ikke sittende inne. Å komme seg ut er godt for kropp, sjel og sinn. Og den som har vært ute og kjent på vinteropplevelsene, får en enda sterkere opplevelse av våren, når den engang kommer. Men det haster ennå ikke… 

Fakta

Lasse Heimdal,

Norsk Friluftsliv

Share this article

Journalist

Lasse Heimdal

Related articles