Weekly News

Kjell Roger Skauen, har 23 års erfaring som eiendomsmegler i hele det langstrakte området. SENIORER

Lyst på et hjem nummer to på Spanias kyst?

Drømmen om et liv i solen er enklere å realisere enn du tror.

“Jeg vil anbefale alle å jobbe med en megler som kan ta hele prosessen og jobber på fastpris.”

Drømmer du om å nyte late – eller aktive – pensjonistdager i varmen? Da er du ikke alene. Spanias Costa Blanca - «Den hvite kysten» - er et av de aller mest populære stedene å bosette seg for nordmenn utenfor Norges grenser. Vi spurte en av de mest erfarne, norske eiendomsmeglerne i området om hvordan man best går fram for å realisere boligdrømmen.

Hvem ønsker seg vel ikke vekk fra holke, slaps og vintermørke til en solfylt, varm og behagelig tilværelse i festlige Spania? På Costa Blanca finner du hvite strender, et evig blått hav og et yrende sosialt liv. Nærmere 25 000 nordmenn er nemlig bosatt nettopp her gjennom årets kjølige måneder. Kan det være at denne perlen på jord er tilgodesett med 320 soldager i året? Uansett hva som lokker er det et kjedelig faktum at for mange blir boligdrømmen et mareritt. Fortvil dog ikke, det finnes råd.
– Bruk rikelig med tid. Kanskje vet du allerede hvor du vil bo? Kanskje har du helt bestemte ønsker for beliggenhet og hvilke fasiliteter du vil ha i nærheten? Uansett vil én megler med grundig lokalkunnskap kunne vise deg de beste alternativene ut fra dine preferanser. Det er dog en stor fordel å snakke med én som ikke er bundet opp i én by eller ett område, du vil jo helst ha størst mulig valgmuligheter, sier Kjell Roger Skauen, som har 23 års erfaring som eiendomsmegler i hele det langstrakte området.

Når du har funnet ditt drømmested er det i Spania vanlig å skrive en midlertidig kontrakt, forteller Skauen. Dette er en kontrakt som reserverer eiendommen og fjerner den fra det åpne markedet. For dette betaler du et lite depositum på mellom 3 000 og 6 000 euro avhengig av kjøpesummen. Deretter går megleren i gang med prosessen.
– Alt som kreves er en formell fullmakt. Denne fullmakten må signeres foran en spansk notarius. Jeg vil anbefale alle å jobbe med en megler som kan ta hele prosessen og jobber på fastpris. Det blir fort fryktelig uoversiktlig - og uhensiktsmessig dyrt - dersom du må hyre mange forskjellige roller for å lande handelen, sier Kjell.

For å bli spansk boligeier må du også ha et NIE-nummer. Dette er identifikasjonsnummer du trenger for å bli registrert som eier. Du må også opprette en spansk bankkonto hvor utgifter som for eksempel vann, strøm, internett og eventuelle felleskostnader kan trekkes fra.
– Vi bistår med alt dette og vi jobber på et fast, avtalt honorar. I tillegg kommer det spanske skatter og avgifter på et sted mellom 12 og 14 prosent av kjøpesummen. En advokat er ikke nødvendig, men om du ønsker at en lovkyndig tredjepart ser over detaljene kobler vi deg gjerne med en av våre ypperlige kontakter. Vår oppgave er å se til at denne prosessen fullføres uten problemer for deg, avslutter Kjell. 

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles