Weekly News

Økende etterspørsel etter sydenboliger for eldre

Eiendom i Spania har lenge vært drømmen for mange nordmenn. Nå mener lokale eiendomsmeglere at tiden er inne for å gjøre et boligkupp i solfylte Marbella.

– Eiendomsmarkedet i Marbella er i full aktivitet i øyeblikket og salgsstatistikkene viser at vi er i ferd med å treffe rekorder enda et år. Markedet snudde allerede i 2011, først forsiktig med stadig større interesse fra nordboere som vil ha et feriehjem. For hvert år som har gått har etterspørselen fra nordmenn bare økt, sier Heidi Charlotte Bråteng, daglig leder i eiendomsmeglerfirmaet Real Estate Segarra & Bråteng i Marbella.

Marbella har hatt enorm aktivitet de siste årene og har satt rekorder som kan sammenlignes med tiden før finanskrisen.
– Spesielt etablerte og brukte boliger omsettes i økende grad, siden nybygg kun er en liten del av markedet. I Marbella har vi et enormt utvalg av etablerte og populære boligkompleks, som vi her nede kaller ”urbanisasjoner”. Disse ble oppført i den store byggeboomen mellom 1999 og 2005 hvor det ble oppført cirka 20 000 boliger i Marbella, sier hun.

Hun forteller om økt omsetningen på brukte boliger og stor etterspørsel etter oppgraderinger og oppussing av boliger i etablerte anlegg.
– Mange har store forventinger og krav når det gjelder tekniske installasjoner og modernisering av bad, kjøkken, fliser og annet interiør. Vi oppdaget raskt at vi måtte innfri kjøpernes ønsker og behov for moderne bad og kjøkken. Resultatet er svært tilfredsstillende, sier hun.

Etter mange år uten nye byggetillatelser ser hun at trendene i markedet har endret seg.
– Nå er det minimalistisk og moderne design som gjelder, noe som gjør moderne boligkomplekser så ettertraktet. Vi arrangerer visninger rundt på de nye anleggene og er eksperter på å velge de stedene som prioriterer kvalitet, beliggenhet og attraktiv pris, sier hun.

Grunnen til at spesielt eldre velger Costa del Sol er fordi kysten tilbyr en garantert høy og bekvem livskvalitet.
– Drømmen er å kunne nyte helsen i et godt klima, med sportsaktiviteter som golf og tennis. I tillegg er det fine muligheter for turer i naturen. Muligheten til å gå lange turer langs stranden eller strandpromenadene er også populært. Nordmenn skiller seg ut nettopp fordi de er så aktive og svært glade i aktiviteter utendørs. Det er dette nordmenn prioriterer når de velger Costa del Sol, sier hun.

Hun forteller at det alltid har vært mest etterspørsel etter leiligheter, men at stadig flere ser etter enebolig.
– Eneboliger er tilkoblet et nettverk av tjenester og man får masse hjelp med vedlikehold om man velger enebolig. Leiligheter krever mindre vedlikehold og er fortsatt mest populært. Skal man velge på øverste hylle er toppleiligheter et godt valg. Da kan man sikre seg både utsikt og usjenert beliggenhet og man savner neppe det å eie enebolig, sier hun.
– Eldre legger ofte inn krav til at alt er på ett plan, gode solforhold, og romslige arealer både innvendig og utvendig. Garasje og heis til boligen er også viktig for mange. Nordmenn ønsker høy livskvalitet sammen med familie og gode venner. Som pensjonist går man inn i en ny periode i livet. Da er det mange muligheter i Marbella eller på en av kystens mange perler, sier hun.

Det er ikke bare Spania som er attraktivt for nordmenn som ønsker en pensjonisttilværelse i varmere land. Også Hellas og Portugal er populære destinasjoner blant pensjonerte nordmenn i utlandet.
De største reisemålene i Hellas er hovedstaten Aten og de fantastiske greske øyene, Kreta, Naxos og Ródos (Rhodos). Mange pensjonister har kjøpt leiligheter og trives i disse vakre omgivelsene. Dersom man ønsker å kjøpe bolig i Hellas, så kan man henvende seg til eiendomsutvikleren Ellen Hansen på Kreta Eiendom Real Estate. I Hellas møter man ofte turister fra andre europeiske land.

Portugal er også kjent som et populært reisemål og bosted for eldre nordmenn. Flere og flere eldre velger å kjøpe feriebolig i Portugal, ofte med utgangspunkt på Algarvekysten. I Portugal er det Arild Haugan på Eiendom Algarve, som kan hjelpe til med kjøpsprosessen av bolig i Portugal.
Stedet er kjent usjenerte strender, golfbaner og et yrende folkeliv. Området er spesielt praktisk med direktefly og noen gode grader varmere temperatur enn i resten av Portugal.
Som pensjonist er det mange alternativer for en behagelig tilværelse. 

Share this article

Journalist

Ole Peter Galaasen

Related articles