Weekly News

Trude Drevland: fra hektisk politikerliv til «Skal vi danse»

Trude Drevland (70) er nordlandsjenta som ble bergenspatriot, sykepleieren som ble engasjert politiker og politikeren som ble landskjent bergensordfører. Hun har alltid vært en sprudlende fargeklatt både i politikken og i media. Nå ønsker hun i større grad å engasjere seg i norsk kulturliv.

Jeg har alltid vært engasjert i kultur- og helsepolitikk og hater urettferdighet i enhver form. Dere kan alltid stole på mitt engasjement i politikken. På meg setter ingen munnkurv.

– Jeg vokte opp på Melbu i Vesterålen sammen med fire mye eldre søsken. Jeg ble på mange måter oppdratt som enebarn av mine foreldre, Lars A. Larssen og Hallfrid E. Larssen, som begge var over 40 år da jeg kom til verden, sier Trude Drevland, kjent fra bergenspolitikken og nå siste tv-programmet «Skal vi danse» på TV2.

Drevland er mest kjent som populær Høyre-ordfører i Bergen fra 2011 til 2015 og sitter fortsatt som medlem i bystyrets komite for miljø og byutvikling.

Hun forteller om en fri og trygg oppvekst på Melbu til hun som 18-åring valgte å dra til Tønsberg for å gå på sykepleierskolen i 1965.
– Etter fullført utdannelse jobbet jeg som sykepleier på sykehus innen geriatri og var sykepleielærer frem til jeg i 1998 ble generalsekretær i Norges Musikkorps Forbund. Der jobbet jeg i fem år til jeg i 2003 ble ansatt som næringspolitisk leder i Bergen Næringsråd, sier hun.

Da Monica Mæland dannet byråd i slutten av 2003 ble hun valgt som byråd for helse- og sosial i fire år.
– Jeg har lang fartstid i bergenspolitikken og var varaordfører for Gunnar Bakke (Frp) før jeg selv ble ordfører høsten 2011. Bergen by har betydd mye for meg og jeg vil alltid føle meg hjemme i denne vakre byen, sier hun.

Drevland er overbevist om at den politiske erfaringen har gitt henne en styrke som kan brukes i mange sammenhenger. Allikevel er hun opptatt av å se fremover.
– Jeg har aldri sett meg tilbake og har derfor taklet overgangen fra et aktivt politisk liv til en mer opplevelsesrik pensjonisttilværelse på en fin måte. Jeg er samtidig overbevist om at politisk engasjement er den beste erfaring man kan ha med seg videre i livet - ikke minst kombinert med et langt og aktivt arbeidsliv, sier Drevland.– Å delta i ”Skal vi danse” har vært et privilegium og en formidabel opptur både som en herlig opplevelse og som
kroppslig og mental trening. Jeg så ikke alt dette komme da jeg svarte ja, men det har vært en helt fantastisk opplevelse. I tillegg har jeg fått mange nye venner jeg ellers ikke ville truffet, sier hun.

Drevland fikk stor medieoppmerksomhet etter å ha kysset «Skal vi danse»-konkurrenten Marna Haugen Burøe. Nå ønsker hun at flere skal stå opp for homofiles rettigheter.
– Kysset med Marna var en av mange påminnelser til samfunnet om at vi må skjerpe oss når det angår holdninger til våre herlige medmennesker som velger kjærlighet til samme kjønn, eller gjør andre valg for å oppleve kjærligheten, sier hun.
– Hele samfunnet må ta seg sammen når det kommer til homofiles rettigheter. Både kirken, skolene, idretten og den generelle offentlige debatten må vise aksept for andre legninger. Dette er noe jeg alltid har kjempet for og vil alltid komme til å sloss for så lenge det er lyd i meg, sier hun.

Drevland har alltid vært opptatt av kulturpolitikk og vil fortsette kampen for et større mangfold i det norske kulturlandskapet.
– Jeg har alltid vært engasjert i kultur- og helsepolitikk og hater urettferdighet i enhver form. Dere kan alltid stole på mitt engasjement i politikken. På meg setter ingen munnkurv, sier hun bestemt.

Nå ønsker Drevland og forteller om sine egne erfaringer sammen med Fabian Stang, tidligere ordfører i Oslo kommune.
Under foredraget ”I gode og onde dager” forteller Drevland om erfaringer i livet og politikken og om å snu krise til noe nyttig. Fabian Stang, en gammel venn og en av landets mest populære politikere, har også opplevd større opp- og nedturer enn de fleste. I sitt foredrag forteller Stang åpent om sitt eget liv, i håp om å kunne hjelpe andre som sliter med egne utfordringer.
Sammen skal de fortelle om hvorfor de ble som de ble – og om hvordan man finner lyspunkter i hverdagen når livet gir deg uforutsette utfordringer.

Fakta

Trude Drevland, født 1947, er en norsk politiker (H) som var ordfører i Bergen kommune fra 2011 til 2015. I perioden 2015-2019 er hun medlem av bystyrets komite for miljø og byutvikling.

Share this article

Journalist

Ole Peter Galaasen

Related articles