Weekly News

Trygghet og sikkerhet i hjemmet

Fall i hjemmet kvester årlig mer enn 30 000 nordmenn over 65 år. 900 dør. Enkle tiltak kan redusere denne risikoen betraktelig. Ser eller opplever du «feller» i egen bolig er det ingenting å vente på. Forebygg i dag. I morgen kan det være for sent.

”Termostatstyrte batterier på badet og skåldesperrer på kraner kan forhindre forbrenning.”

Gjennomsnittsalderen stiger og vi er stadig flere som lever for oss selv til langt oppi årene. Av den grunn er det naturlig at man må tilpasse terrenget etter hvert som årene krever sitt av kropp og sanser. I noen tilfeller må det bygges om, andre ganger er enkel tilpasninger nok. Her følger noen tips til hva du selv kan gjøre.

For oss over 65 år skyldes 80–90 prosent av alle skadene som årlig oppstår fallulykker, og da gjerne i eller rett ved hjemmet. Er du mye ute kan derfor lønne seg å ha en sekk med sand eller grus stående og bruke brodder under skoene. Et lurt tips er også å montere et utelys med fotocelle. Da ser du også på den svarteste januar-natta.
– Svekket balanse og dårligere muskelkraft kommer ofte gradvis. Mange merker ikke at de ikke mestrer kunsten å gå like godt som før, før de plutselig ramler, sier tidligere rådgiver Johan Lund i Statens institutt for folkehelse til «Sinnets helse.»

Spesielt trapper er farlige for eldre, men det finnes mange andre snublefeller også. Løse ledninger og overmøblerte rom for eksempel. Kanskje skyldes det at mange eldre flytter fra et hus og inn i en leilighet, men ikke klarer å kvitte seg med tingene sine? I følge «Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap» (DSB) kan det være lurt å legge antisklibelegg i trappen og markere øverste og nederste trappetrinn med en kontrastfarge. Å montere gripevennlige rekkverk på begge sider av trappen kan også gjøre det mindre farefullt å ferdes i trappen. DSB anbefaler at alle bruker stødige innesko.

Brannulykker er en gjenganger når det kommer til typiske ulykker eldre er involvert i. Lund tror at branndøden blant hjemmeboende eldre vil øke enda mer av den enkle grunn stadig flere eldre bor hjemme. Det er imidlertid ikke vimsete eldre som er den største synderen. Eldre, alkoholiserte menn som røyker på senga er de som først og fremst omkommer i brannulykker hjemme.
– Røyking på senga må unngås. Det er alt for lett å sovne fra sigaretten eller miste den i sengetøyet, sier Lund, som også vil trekke fram forbrenning er en annen risiko. Ofte er varmtvannet i kranene skåldhett.
– Termostatstyrte batterier på badet og skåldesperrer på kraner kan forhindre forbrenning. En rørlegger kan hjelpe deg med å justere termostaten på varmtvannstanken. Et nyttig tips for å unngå å bli skåldet ved komfyren er å ta ut poteter og grønnsaker med ei hullsleiv og la kokevannet kjøle seg litt før du basker det over til utslagsvasken. En sikkerhetsbryter på komfyren som sørger for at platene blir slått av hvis de blir for varme eller står på lenge, er en viktig investering, sier Lund.

Med dagens moderne boligalarmer kan du få ett komplett overvåknings-system med fotodetektorer for bildeverifisering av grunnen til at alarmen utløses. Går alarmen tar fotodetektorene umiddelbart bilder som sendes til alarmstasjonen, hvor det avgjøres hva som utløste alarmen og riktig tiltak settes inn. Flere systemer tilbyr også direkte overføring til din smarttelefon eller datamaskin.

Innbrudd er skummelt, men i virkeligheten er brann en større trussel. Derfor bør det systemet du velger ha en røykvarsler i hver etasje, helst i hvert rom. Og de bør være optiske og koblet til foto-dektorene. Å sjekke hjemmet fra utlandet er heller ikke noe problem. Du kan slå alarmen av og på for å la naboen vanne plantene, eller åpne for slektinger som skal låne boligen din. Stadig flere systemer tilbyr dessuten muligheten for å sjekke temperatur og fjernstyre lys via en egen app. Med en moderne boligalarm er du trygg og aldri langt hjemmefra. Kilde: Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (dsb).

Share this article

Journalist

Morten Iversen

Related articles