Weekly News

Ut på nye familieeventyr

Alene gikk Aleksander Gamme verdens lengste skitur frem og tilbake til Sydpolen, men som familiemann digger han også kortere turer på barns premisser.

Jeg digger å være på tur med barn.

Han og Cecilie Skog har to små barn på ett og to år, som allerede har vært i Hellas, Bali, Frankrike, på en rekke bobilturer og på båtseilas i Middelhavet som vi så på TV.

Hvordan er det å dra på tur med familien – og ikke alene?
– Det er ikke fritt for at det er et annet univers med planlegging og forberedelser. Her er vi jo fremdeles helt i startgropa med erfaring, men dørterskelen er forholdsvis høy når en er utslitt selv, så det er all grunn til å gjøre det enkelt. Etter en lang dag eller uke i barnehagen har de minste småttisene kanskje brent mye av kruttet og vil kanskje aller helst bare roe ned og leke. Kortreist er godt reist, spesielt med de aller minste.

De fleste turene må bli på barns premisser, og det «uforutsette» kan skje.
– Jeg tenker det er viktig å alltid være forberedt på en snuoperasjon og tilpasning på et helt annet nivå, som når minsten går i vranglås, er sulten, trøtt eller har gjort i buksa. Og at hele turen plutselig kan dreie seg om en kongle eller å følge en eneste maur på tokt i det uendelige. Våre barn har heldigvis aldri sovet bedre enn når de ligger i pulken. En god barnepulk åpner opp for litt større radius, selv med de aller minste. Våre små er klinkende likegyldige om turen går på Hardangervidda eller i skogen bak huset.

Gamme har god erfaring med turer med større barn. Han har hatt online-undervisning fra Mount Everest og Sahara, og vi kjenner han som programleder fra TV-serien «Oppdrag Nansen» på Nrk.
– Jeg digger å være på tur med barn. En gang hadde jeg med tretti 12-åringer på Galdhøpiggen, og alle som en sleit seg til topps. Og i 2015 fikk jeg gleden av å være med fire 13-åringer til Nordpolen. Jeg har flere ganger tatt meg selv i å undervurdere potensialet som bor i småtassene, for det er enormt! Iallfall så lenge motivasjonen er intakt. Jeg elsker hvordan de gjerne har en helt annen tilnærming til målet. Da vi voksne tenker det er naturlig å krype i posen etter en lang dag og spare krefter, er ungene fremdeles eventyrlystne og klatrer på sastruger og spretter rundt.

Hva er den største utfordringen med å reise eller gå på tur med familien?
– Det er ikke til å legge skjul på at tidsskjemaer gjerne sprekker helt fra starten av. En trenger ikke være en pedagog for å innse at foreldre som stresser ødelegger turgleden. Når klokken løper fra oss oppfører vi oss helt håpløst. Vi maser, drar i dem og blir irriterte på at ungene ikke gjør som vi sier. Vi burde snu det, og ha fokus på at det er herlig at ungene ikke kan klokka. Og heller sette av rikelig med tid til å være til stede.

Hvordan kan du inspirere andre familier til å reise mer eller dra ut på tur, spesielt om vinteren?
– Som forelder er det naturlig å være litt bekymret over barnas ve og vel, og ikke minst sikkerhet, når en er ute på tur. Behold fokus på å gjøre det enkelt. Tillat deg selv å trinnvis bygge opp din egen selvtillit med å være turforelder. Det er et ellevilt utstyrsfokus der ute, men med ull innerst og vind- og vanntett utenpå er en rustet for mye vær. Det er ingenting galt med å la værmeldingen legge premissene for turen. I kulda må en bare være ekstra påpasselig på våte bleier og kalde føtter og fingre.

Er du like eventyrlysten nå, etter at du fikk barn?
– Jeg har en iboende eventyrlyst som jeg tror alltid vil trekke meg mot nye opplevelser og utfordringer, men i et annet format enn tidligere. Da Vilja var fem måneder gammel var jeg borte i tre uker i forbindelse med opptak til «Oppdrag Nansen» og tur til Nordpolen. Nå som hun snart er tre år, merker jeg en langt sterkere tilknytning og tenker at ti dager vekk er nok. Jeg har fremdeles egne mål og drømmer, men de handler ikke om å krysse polhavet eller tilbringe måneder på et fjell i Himalaya.

Hvordan kombinerer du din egen eventyrlyst og familiens?
– For min del er det nok viktig å kunne skille på familieutfluktene og egne turer. Det hjelper meg i å ha riktig fokus. Med småttisene så handler det om gyldne øyeblikk, deres mestringsreise og å komme seg litt framover på barnas premisser. Mens i andre tilfeller ønsker jeg å utvikle meg selv med nye utfordringer på et annet nivå. Det er sjeldent en god kombinasjon å forsøke å kombinere begge deler.

Hvilke reiseplaner har du og familien nå?
– I høstferien dro vi alle ned til den greske øya Kalymnos for å klatre. Der kunne vi plassere ungene noen timer i en barnehage slik at mor og far fikk luftet seg. Nå planlegger jeg et lite, eksotisk klatreeventyr til Madagaskar senere i november, og det gleder jeg meg veldig til.

Aleksander Gamme har en grenseløs merittliste av opplevelser. Vi gleder oss til å følge han på nye familieeventyr! 

Fakta

Aleksander Gamme

Eventyrer, frilansjournalist, tv-kjendis og familiefar

Første på ski alene tur-retur Sydpolen

4000 fallskjermhopp

Fjellklatrer, bl.a. Mt. Everest

Syklet tandem gjennom Sahara

Reportasjer og bøker fra Iran, Peru, Kirgisistan, Uganda, Rwanda, Borneo, Sumatra mm.

Instagram: @aleksandergamme

Share this article

Journalist

Marius Morstøl Jenssen

Related articles